sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Perinteet kunniaan

Suhtautumiseni deittailuun ja sen sukupuolirooleihin on nykyään hyvin perinteinen. Minusta miehen on oltava se, joka vie suhdetta eteenpäin. Deittailu on kuin tanssia, jossa jommankumman on vietävä, muutoin ei liikuta ollenkaan tai päädytään tallomaan toisen varpaita. Mielestäni yksi syy siihen, että etenkin citysinkuilla on nykyaikana vaikeuksia pariutua johtuu siitä, että deittailukulttuurissa on siirrytty lavatanssiperinteestä diskotanssiin. Siinä missä lavatansseissa mies käy pyytämässä naista tanssiin ja vie, nykyisessä dioskotanssikulttuurissa hytkytään vierekkäin alkoholin vaikutuksen alaisena omissa porukoissa, vilkuillaan välillä vastakkaista sukupuolta, mutta useimmiten minkäänlaista kontaktia ei synny.

Naiset ja miehet ovat kaikki yhtä sekaisin, kun ei ole selkeää, miten deittailurituaalin pitäisi edetä. Miehellä on jonkintapainen käsitys siitä, että hänen pitäisi viedä tilannetta eteenpäin, mutta sitten hän muistaakin, että eletään tasa-arvon aikaa eli naisen pitäisi olla yhtä aktiivinen tai hän ei ole lainkaan kiinnostunut. Nainen sitten huomaa, että mies ei ole kovinkaan aktiivinen ja saattaa itse rohkaistua olemaan aloitteellisempi: ehkä mies ei vain tiedä hänen olevan kiinnostunut. Mies on huomiosta aluksi mielissään, mutta sitten hänen päässään herää epäilys: mikä naisessa on vialla, onko hän epätoivoinen? Pian mies huomaakin, että nainen kiinnostaa häntä vähemmän kuin aiemmin. Nainen aistii tämän ja ottaa askeleen taaksepäin. Mies on kummissaan, koska ei tiedä, miten toimia. Nainen kiinnostaa vielä jonkin verran, mutta koska kerran nainen oli valmis olemaan aloitteellinen, niin eiköhän ole parasta jäädä odottelemaan hänen yhteydenottoaan..  Kumpikin välittää toiselle niin heikkoja ja ristiriitaisia signaaleja, ettei deittailurituaali voi edetä.

Miehen on oltava mielestäni se aloitteellisempi osapuoli myös puhtaan narratiivisista syistä. Kuinka hyvältä kuulostaa tarina, jossa isoäiti selittää lapsenlapsilleen, että vaari ei aluksi ollut kovinkaan innostunut aloittamaan suhdetta, mutta koska isoäiti innokkaasti piiritti pappaa, osti lahjoja ja tarjoutui harrastamaan seksiä heti alkumetreillä, pappa lopulta luovutti. Meillä kaikilla on varmaan lähipiirissä pareja, joiden suhteesta aistii, että suhteeseen on halunnut nimenomaan nainen ja mies on pakotettu siihen lähestulkoon vastentahtoisesti. Nämä eivät ole kovinkaan onnellisia suhteita. Mutta kun sama tarina käännetään toisin päin, se kuulostaa suloiselta: pappa piiritti pitkään mummoa, osti hänelle lahjoja ja ei pakottanut seksiin, ja siksi mummo heltyi lopulta, koska pappa osoitti olevansa kunnon mies.

Mielestäni todistamisen taakka on nimenomaan miehellä. Hänen on teoillaan ja sinnikkyydellään osoitettava, että hän haluaa suhteeseen hyvin aikein ja on valmis panostamaan siihen. Koska jos nyt ihan rehellisiä ollaan, miehet ovat hyvin laiskoja parisuhteiden suhteen. He pyrkivät käyttämään niihin mahdollisimman vähän energiaa, jotta sitä jäisi työhön ja harrastuksiin. Naiset ovat tunnollisempia ja murehtivat suhteiden tilaa: sitten kun he ovat suhteeseen ovat lähteneet, he yleensä luonnostaan pyrkivät hoitamaan sitä. Siksi on tärkeää, että mies suhteen alussa osoittaa naiselle, että hän on valmis näkemään vaivaa suhteen eteen, eikä ole tyypillinen peruslaiskiainen. Heidän on tehtävä töitä suhteen eteen sen alkumetreillä, jotta he arvostaisivat sitä riittävästi ja olisivat valmiita panostamaan sen huoltoon myös jatkossa. Tällöin nainen ei ole bussikyyti, joka tulee hakemaan kotiovelta vaan se merkkiauto, jonka hankkimiseksi miehen on otettava iso laina ja tehtävä hurjasti töitä.

Ollessani ajatuksissani näin perinteinen, ajattelen myös naisen roolin perinteiseksi. Hänen on oltava viehättävä ja helposti lähestyttävä ja tehtävä kiinnostuksensa selväksi vastatessaan miehen aloitteisiin. Viehättyvyys syntyy mielestäni siitä, että pitää huolta itsestään sekä ulkoisesti että sisäisesti ja helpostilähestyttävyys sitä, ettei näytä aina hapanta naamaa. Miesten olisi mielestäni ymmärretävä, että jo se, että nainen vastaa aloitteisiin tarkoittaa, että hän on kiinnostunut. Heidän ei pitäisi olettaa, että naisen tulisi olla se, joka tekee seuraavan kerran aloitteen vaan jatkaa aloitteiden tekemisiä kunnes nainen on vakuuttunut siitä, että mies olisi valmis näkemään vaivaa myös varsinaisen suhteen aikana. Kun nämä roolit olisivat selkeinä nykynaisten ja -miesten mielissä, pariutuminen olisi huomattavasti helpompaa.


19 kommenttia:

  1. Mjaa, että miehen pitäisi olla suhteen alussa aktiivinen, koska nainen sitten jatkossa vatvoo ja murehtii sitä suhteen tilaa? Kaikkea sitä kuulee! Eikö sitä suhdetta voisi vähän vähemmän analysoida ja kehittää? Juu, kyllä varmaan aika monen miehen mielestä suhde on ihan vakaassa tasapainotilassa, kun ei kuulu enemmälti mutinaa ja saanti on suhteellisen säännöllistä.

    Tuo autovertaus on kyllä varsin osuva, mutta siinä ei ole huomioitu sitä, että auton arvo romahtaa samantien kun sen ajaa liikkeestä ulos. Vähän sama tuppaa olemaan naisten kanssa. Parempi olisi ehkä hankkia vähän ajettu käytetty auto; mieluiten sellainen malli, jossa on vähän tyyppivikoja ja hyvät puskurit.

    Tuohon aloitteiden tekemiseen sisältyy aina riski siihen, että tulee torpatuksi. Suurin osa miehistä varmaan saa aika monet rukkaset, ennen kuin lopulta tärppää. Eipä niitä pakkeja jatkuvasti jaksa ottaa vastaan, ihan psyykkisistä syistä. Lisäksi 20-40-vuotiasti naisista on vielä kohtuullinen kysyntä (ainakin parempi kuin vastaavan ikäisestä miehestä), joten mies ei ole oikeastaan koskaan yksin "apajilla".

    Terveisin,
    Tyypillinen julkista liikennettä käyttävä peruslaiskiainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loppupeleissä nainen ja mies kärsii yhtälailla tässä ehdottomassani systeemissä. Kun mies saa rukkaset, se on sellainen nopea läimäisy päin pläsiä. Kirvelee ja voi tuntua tosi pahalta, mutta yleensä vain hetken verran.

      Nainen taas odottaessaan miehen yhteydenottoa kituu ylianalysoidessaan ja märehtiessään tilannetta useamman päivän ajan. Naisen kärsimys alkaa heti edellisistä treffeistä lähtien ja jatkuu noin viikon verran eteenpäin.

      Poista
    2. Asiaa voisi hieman helpottaa se, että naiset käyttäisivät vähemmän epämääräisiä signaaleja olleessaan kiinnostuneita. Esimerkiksi jokin asustukseen sopiva plakaatti kaulaan, jossa lukee kissankokoisin kirjaimin: "Olen erittäin kiinnostunut, kannattaa yrittää!". Jos tuo kuulostaa liian radikaalilta, niin aina mieleisen miehen kohdatessaan kannattaa kailottaa olevansa sinkku, ja voivotella sinkkuelämän ankeutta. Näin säästyy märehtimiseltä ja "Miksei se mies ota yhteyttä, vaikka räpsyttelin ripsejäni niiiiin kutsuvasti silloin kerran kuusi viikkoa sitten?!?!?" -episodeilta.

      Poista
    3. Ohjeesi on julistettu Universumin naisille, katsotaan miten Universumin naiset vastaa :)

      Poista
  2. (Luin Indigon kommentin, mutta vastaan nyt lähinnä alkuperäiseen tekstiin.)

    Ei sen tarvitse mennä noin mielestäni. Ainakaan noin kärjistetysti. Kirjoituksesta tulee myös sellainen tunnelma kuin parisuhde olisi jokin naisten elämän suurin aarre ja huolenaihe, jonka takia päämäärät ja harrastukset lentävät roskikseen. Ja jo tiedetty tosiasia on, että seksi on ihan hauskaa myös naisten mielestä, eikä siis jokin "tarjoutuminen" tavoitteena toisen pallonilkoittaminen.

    Olen tehnyt aloitteita. Tosin kyseessä ovat olleet ihan uskomattomat mörököllit, joita on ollutkin hauska lähestyä. Olen myös ollut aika sovitteleva ja helposti toimeentulevan oloinen niissäkin tapailuissa, jotka lähtivät miesten aloitteista. Paljon muuttaneena ja lähinnä kunnolla itseensä lopulta turvaavana on oppinut sujuvaa ihmisten kanssa toimeentulemista. Persoonaan ei vain sovi puoliteennäinen prinsessaleikki. Olen kokenut sen verran luonnetta kasvattavia asioita.

    Täytyy myöntää ne tapailut, jotka loppuivat miesten halusta, päättyivät varmaan juuri tuosta syystä, että he pitivät minua liian haasteettomana. Tosin tuntuu kuin järjestäen kaikki heistä olisivat myöhemmin tajunneet, että elämäni haasteet ja päämäärät ovat vain tosiaan jossain muualla kuin miehessä: pitkiä vinkuviestejä ja miesten omien havaintojensa purkua on sadellut myöhemmin. (Vaikkakin silloin peli on jo menetetty.)

    Kaiken kaikkiaan, minusta on parempi elää vain juuri siten kuin parhaiten kokee, oli se sitten kuinka epäperinteisesti vain. Kunhan niin on eniten itsensä. Ja tuleepa samalla jätettyä noita havaintojaan laajentaneita ukkoja taakseen vinkumaan. Varmasti jossain vaiheessa tulee vastaan samanlainen sovitteleva ja maailmaa laajemmin näkevä ihminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukin meistä toki valitsee oman lähestymistapansa deittailuun. Itse olen päätynyt lopulta tähän oltuani hyvin pitkään hyvinkin aktiivinen osapuoli.

      Poista
  3. Jotenkin on hirveän vaikea samaistua käsityksiisi. Ehkä koko tuohon asetelmaan, niin kuin deittailu olisi jotain peliä. Minulle ainakin on päivänselvää, että jos naisena joku mies kiinnostaa, ilmaisen tuntemukseni hänelle avoimesti. Eipä sitten jää harmittamaan jälkeenpäin, etten olisi yrittänyt. Siinä ei tarvitse miehen epäröidä, tunnenko vetoa vai en. Ja jos hänen tunteensa eivät natsaa, niin peli on selvä ja molemmat voivat siirtyä eteenpäin. En ollenkaan usko tuollaiseen kissa/hiiri-pelleilyyn, jossa ei voida pelata avoimin korteihin. Juuri yhdelle tuttavamiehelle, jonka kanssa oli treffivirityksiä useampi vuosi sitten, että olen taas sinkku ja hän avoimesti kertoi, että tapailee juuri jotakuta (törmättiin sattumalta kaupungilla). Peli oli sillä selvä ja life goes on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyse on mielestäni pikemminkin tuosta mainitsemastani tanssista kuin pelistä. Pelissä on häviäjiä ja voittajia ja se perustuu kilpailuun, tanssissa on sen sijaan kaksi osapuolta, jotka toimivat tiettyjen sääntöjen mukaan, jotta tanssi olisi mahdollisimman mukavaa ja jouhevaa kummallekin. Silloin kummatkin ovat voittajia.

      Minusta nainen voi pelata hyvinkin avoimin kortein myös tässä ehdottomassani systeemissä. Hän voi olla avoin ja lämmin vastatessaan miehen aloitteisiin. Se, että tuntee vetoa johonkin tulee ilmi myös ruumiinkielestä ja äänestä.

      Mutta olen kyllä sitä mieltä, että nainen voi ihan hyvin olla se ensimmäisen aloitteen tekijä. Mennä juttelemaan, laittaa viestiä deittisivustolla jne tai vaikka mainita tuttavamiehelle olevansa jälleen sinkku, mutta jos mies ota pian viejän roolia, naisen ei kannata sitä pestiä ottaa itselleen. Onhan lavatansseissakin naisten haku, mutta silloinkin mies vie :)

      Poista
    2. Miehessä pitääkin olla vähän notkeutta!

      Poista
  4. Oih, tännehän on tullut oikein edistyksellisiä kommentteja, eikä daaliahlaisia "rusinat pullasta" -ratkaisuja. Siis sellaisia, jossa muuten ollaan niin moderneja naisia, mutta kun siirrytään pariutumisen alueelle, niin meno on kuin 50-luvun lavatansseissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Doh doh, nyt saa Indigo kyllä ihan vääränlaista oppia täältä blogista! Peruslaiskiaisemme pitäisi nimenomaan vakuuttaa siitä, että miehen on oltava aloitteellinen! :D

      Yksi syy siihen, että naiset ei nykyaikana tiedä, millainen rooli ottaa deittailurituaalissa, on nimenomaan tuo modernin naisen malli, jossa täytyy olla vahva, aloitteellinen ja aggressiivinen työelämässä. Tuo moodi jää helposti päälle myös deittailussa! Minusta naisen pitäisi oppia erottamaan nämä kaksi elämän osa-aluetta toisistaan.

      Aah, tuntuupa vapauttavalta olla näin konservatiivinen :D

      Poista
    2. @Daaliah: Siltä se alkava keski-ikä tuntuu ;-)

      Poista
    3. Nythän se on virallisesti todistettu, että maailmasta löytyy ainakin pari naista, jotka eivät jaa tätä daaliahilaista lavatanssi-mentaliteettia! En ole siis todellakaan aktivoitumassa!

      Viimeisin aloittteeni tapahtui muistaakseni 18.11.2008 klo 18.25, eikä siitä mitään hyvää seurannut. Hitto, tapahtuman viisivuotispäivä meni jo, ihan pääsi unohtumaan. Hmm, voisin tästä flegmaattisesti laahustaa keittiöön ja keittää kahvit unohtuneen merkkipäivän kunniaksi.

      Poista
    4. @Tapsa: Sitähän tämä tosiaan on! :D

      @Indigo: 18.11 voisi olla uusi suruliputuspäivä, jolloin vaatekaupat lahjoittavat ilmaisia rukkasia kaikille peruslaiskiaisille, joiden edellisestä aloitteentekemisestä on vähintään vuosi.

      Poista
    5. Siinä olisikin ideaa, saisi joka vuosi uudet lämpöiset tumput. Ajattelin, että voisin tehdä aloitteen maksimissaan kerran kymmenessä vuodessa. Se tarkoittaisi, että seuraava lähentyminen olisi tiedossa jo 18.11.2018. Useammin ei kyllä enää jaksa evää asian suhteen liikuttaa. Sitä se keski-ikäistyminen teettää...

      Poista
    6. Indigon elämä on varmaan tosi antoisaa.

      Poista
    7. Suorastaan ratkiriemukasta! Mutta en mä täysin passiivinen näiden naisasioiden suhteen ole; käyn meinaan vähintään kerran päivässä katsomassa olisiko oven taakse ilmestynyt joku naisihminen. Tänään en oo tosin vielä ehtinyt, koska olen koko päivän putsannut ja puunannut kamojani. Teenpä tarkistuksen nyt sitten samantien kun menen kauppaan.

      Poista
  5. Itse olen sitten ehkä joku luovan tanssin tanssija. Tai luovija. :P
    Etenen ihmisen, tilanteen ja fiiliksen mukaan.
    Lavatansseissa en reivata enkä odota aloitetta ujolta mieheltä vaan tartun itse toimeen.
    Mutta osaan myös nauttia siitä, kun minua viedään varmoin ottein.
    Perinteiset paritanssit eivät vaan onnistu kaikkien miesten kanssa. Eikä siinä mitään. Diskotanssit voivat olla minun mielestäni ihan yhtä kuumottavia. :D

    Isla

    VastaaPoista