keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Äiti Teresa, Mamatha Gandhi et al.

Olen pohtinut sitä, millaisia ihmisiä kunnioitan ja arvostan ja ymmärtänyt, että yksi asia nousee kaiken edelle: se, miten ihminen kohtelee toisia ihmisiä ja ajattelee heistä. Minulla on kaveri, jonka olen tuntenut kuuden vuoden ajan. Olemme samassa kaveriporukassa ja vietän hänen kanssaan paljonkin aikaa, vaikka emme kahdestaan hengailekaan. Tämä poika on kuvankaunis, Calvin Klein -mallin näköinen, mutta erittäin epävarma itsestään. Hän on hauska ja välillä hyvinkin suloinen ja pitkän yhteisen historiamme takia välitän hänestä, mutta hän saa sappeni kiehumaan melkein jokaisella tapaamiskerralla. Hänellä on paha tapa kommentoida jatkuvasti ihmisten ulkonäköä, ihan vain satunnaisten ihmisten ja yleensä naisten, ja yhtä lailla hän ruotii ihmisten luonteita. Vaikka ruotiminen ei kohdistu oman kaveriporukkamme naisiin, ymmärrettävästi kukin kaveriporukan nainen on vetänyt useamman kerran herneen nenäänsä tämän tavan takia ja läksyttänyt tätä kaverimiestä siitä, että vaikka et kommentoikaan meidän ulkonäköämme, tuollainen käyttäytyminen on sietämätöntä. Tällä läksyttämisellä on hyvin vähän vaikutusta, eikä poika tajua, miten paljon tämä jatkuva kommentoiminen vaikuttaa siihen, mitä ajattelemme hänestä. Hän on myös erittäin epävarma omasta ulkonäöstään; kertomansa mukaan hänen äitinsä kritisoi hänen ulkonäköään ja on tehnyt näin hänen lapsuudestaan lähtien. Huoh, hän on niin banaalin oppikirjamainen tapaus, että melkein itkettää.

Samalla pojalla on jatkuvasti tarve lajitella ihmiset cooleihin ja ei-cooleihin ihmisiin. Hän on kotoisin eräästä toisesta maasta ja kuuluu vaikutusvaltaiseen ja rikkaaseen sukuun tässä maassa. Hänen isoisänsä oli kuuluisa sotasankari ja tässä kyseisessä maassa tällä on paljonkin painoarvoa. Rikas, hyvännäköinen, arvovaltaisesta suvusta ja vanhempiensa laiminlyömä (hänet laitettiin sisäoppilaitokseen lapsena ja lukioikäisenä hän asui isoäidillään): lopputuloksena epävarma, omaa asemaansa muita mollaamalla pönkittävä poika-rukka. Maalailen tässä aika karmivan kuvan, mutta hänessä on toivoa. Hän tiedostaa ison osan ongelmistaan ja haluaa puhua niistä, tekee pilaa itsekeskeisyydestään ja hän on hakeutunut seuraan, jossa hänen käytöstään ja ajattelumallejaan kritisoidaan jatkuvasti. Suuri syy Suomeen muuttamiseenkin taisi olla se, että hän ei saa täällä erityiskohtelua. Nauramme hänen mahtailulleen ja ymmärrämme, että pohjimmiltaan hän on hyväksyntää ja rakkautta janoava pikkupoika. Mutta häntä on hyvin vaikea kunnioittaa, enkä jaksa olla hänen seurassaan kovin pitkään. Hänkin taitaa tämän ymmärtää ja pyrkii hauskuudellaan kompensoimaan käytöstapojensa puutetta.

Epävarmojen ihmisten kanssa tämä kaverini voi olla lähes julma. Töykeä ja piittaamaaton. Hän on kuin huonosti käyttäytyvä, pomottava koira, joka aistii ihmisten pelon. Hänen epävarmuutensa ymmärtävien ja sen yläpuolelle asettuvien ihmisten seurassa hän pysyy kurissa.

Tämä kaverini ihaili suuresti eksääni ja tämä olikin hänelle jonkinlainen roolimalli. Kunnioitan eksääni ihmisenä hyvin paljon. Hän on niitä ihmisiä, jotka eivät koskaan pura huonoa oloaan muihin ihmisiin tai koe tarpeelliseksi pönkittää omaa itsetuntoaan muita mollaamalla. Hänellä on hyvin zenmäisen ymmärtäväinen suhtautuminen muihin ihmisiin ja heidän heikkouksiinsa. Parisuhteessa tämä on toki hyvinkin raivostuttavaa, kun et itse yllä yhtä pyhimysmäiselle tasolle ja toinen välttelee konfliktia viimeiseen saakka. Tämä tosiseikka poislukien eksäni oli ihminen, jonka kanssa oli todella helppo olla ja jota on helppo kunnioittaa ja arvostaa. Hän ei ole huomiohakuinen, mutta kertoo mielipiteensä kiertelemättä. Hän on ystävällinen, mutta ei anna itseään kohdeltavan miten tahansa. Ei, en ole laittanut eksääni yhtään jalustalle... :D

Haluaisin itse oppia ystävällisemmäksi ja huomioivammaksi toisia kohtaan. Minussa on aimo annos itsekeskeisyyttä, huomiohakuisuutta ja tuomitsevuutta. Tämänkin postauksen kirjoitin negaation ja tuomitsemisen kautta, vaikka olisin voinut keskittyä ihailemiini ihmisiin. En ole pyhimys ja vaikka pyrkimyksenäni on kohdella ihmisiä ystävällisesti, en onnistu tässä aina. Voin olla pisteliäs mielestäni huonosti käyttäytyviä ihmisiä kohtaan ja välttelevä, jos minusta tuntuu, että ihminen saattaisi tukeutua minuun liiaksi. Tämä on minusta turhanaikainen pelko, millä on juuret menneisyydessäni. Uskon, että jos ihmisiä kohtelee kunnioittavasti, he kohtelevat myös sinua hyvin. Mutta rajansa on tunnettava, eikä toisten saa antaa pallotella itseään. Tässä onkin varmaan asian ydin: mihin vetää raja ystävällisyyden ja sinisilmäisyyden välille? Mikä on itsekeskeisyyttä ja mikä tervettä omien tarpeidensa ja rajojensa tunnistamista?

5 kommenttia:

  1. Monitahoista ja mielenkiintoista pohdintaa...niin, hmm..voisin jatkaa, missä menee raja ihmisen ymmärtämisen ja "narsistisen" persoonan "uhriksi" joutumisen välillä? Ihminen pohjimmiltaan on aina muista ihmisistä riippuvainen, ajatus täydestä itsenäisyydestä on mielestäni illuusio. Toisista ihmisistä haetaan sitä palautetta omalle käytökselle. Toki on tärkeää olla tietoinen omasta itsestä myös muista erillisenä yksilönä. Muutenhan ihminen peilautuisi aina sen ryhmän mukaan, johon hän osallistuu, ja jonka jäsen hän on.

    Jos ajatellaan vaikka tuota kertomaasi "banaalin oppikirjamaista tapausta": te ymmärrätte häntä, ja samalla viestitätte, että hänen käytös on ok. Vaikean lapsuuden takia on ihan ok olla "heikoimpiaan" kohtaan pelottava, pomottava koira? Niin enpä tiedä, tällöin liikutaan mielestäni aika heikolla jäillä...Kuinkakohan paljon ne ihmiset, joita hän pomottaa, saavat äänensä kuuluviin, ja ymmärrystä...?

    Minulla ei ole viisasten kiveä esittämiisi kysymyksiin, mutta paljon tämän kirjoituksen aiheesesi liittyviä kysymyksiä olen viime vuosina pohtinut. Itselleni olen kehittänyt sen ohjenuoran, että olen sellaisten ihmisten seurassa, joiden seurassa on hyvä olla, ja jätän ihmisten käytösten analysoimisen vähemmälle. Sellaisessa seurassa on hyvä olla, jossa ei tarvitse esittää, pelätä, tai "liiaksi" ymmärtää..voi vain olla :)

    VastaaPoista
  2. Vielä sama anonyymi jatkaa..Haluan uskoa myös tuohon, että kun toisia kohtelee kunnioittavasti, itseänikin kohdellaan hyvin. Kantapään kautta olen kuitenkin valitettavasti kokenut, että muiden kunnioittaminen ei takaa vielä sitä, että minua kohdellaan samoin. Meissä ihmisissä on aina niitä ns. "mätiä omenoita".

    Olen kuitenkin päässyt todistamaan muiden ihmisten ja itsenikin muutosta. Olen todennut hyvin konkreettisesti sen, että erittäin vaikeissa olosuhteissa kasvanut ja vaurioitunut lapsi, nuori tai aikuinen voi muuttua terveemmälle pohjalle, esimerkiksi nauttia elämästä ilman pelkoa pomottavien koirien haukuista. Ainut "ihmistyyppi", joka ei kokemukseni mukaan kykene muuttumaan, on psykopaatti. Niitäkin joukossamme liikkuu. Tarkkasilmäinen katsoja kuitenkin erottaa psykopaatin juuri siitä, ettei hänellä ole omaa erillistä minuutta, vaan hän muuttaa "ulkoista naamiotaan" tilanteen ja ympäröivien ihmisten mukaan, sulautuakseen joukkoon..

    Joten vielä esittämääsi kysymykseen vastaus: on elintärkeää tunnistaa omat rajat, eikä olla "liian" sinisilmäinen. Inhimillinen, ystävällinen ja korrekti voi olla olematta "väärällä" tapaa sinisilmäinen.

    Kiitos kirjoituksestasi, se sai minut taas tarkistamaan omia rajojani, ja pitämään itseni kunnossa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, todella hyviä pointteja :) Olen samoilla linjoilla.

      Tarkennuksena tapaamme suhtautua kaveriimme: ymmärrämme kyllä hänen käytöksensä syyt, mutta ymmärtäminen ei tarkoita hyväksymistä. Huomautamme jatkuvasti hänen itsekkyydestään, teemme pilaa hänen käyttäytymisestään, ignooraamme mauttomat keskustelunaloitukset ja puutumme pomottamiseen. Tietenkin radikaalein ei-hyväksymisen muoto olisi lakata olemasta hänen kaverinsa, mutta minäkin uskon siihen, että lähes kaikki kykenevät muuttumaan. Edistymistäkin on havaittavissa: hän haluaa muuttua. Me olemme hänelle se peili, jonka hän tarvitsee; tuollainen käytös ei ole hyväksyttävää. Pomottajat ja pomottajien uhrit ovat minusta yhtä lailla vaurioituneita: toinen ei osaa asettaa rajoja omalle käytökselleen ja toinen ei osaa asettaa rajoja sille miten häntä kohdellaan.

      Mutta jos totta puhutaan, tuskin valitsisin häntä ystäväkseni, jos emme kuuluisi samaan kaveriporukkaan. Siinä mielessä olen samaa mieltä, että ystäviksi kannattaa valita sellaiset ihmiset, joiden kanssa on lähtökohtaisesti hyvä olla. Voin tiettyyn rajaan asti toimia oikaisevana peilinä toiselle ihmiselle, mutta ei sellaista loputtomiin jaksa.

      Poista
  3. Oikaisevana peilinä toimimisesta tulee tunne siitä kuin pitäisit itseäsi parempana, katselisit yläpuolelta.

    Eri anonyymi.

    VastaaPoista
  4. Näinhän me välillä päätämme. Päätämme, että jossain tietyssä asiassa tiedämme paremmin kuin toinen ja annamme neuvoja ja kritisoimme. Tämän ihmisen kohdalla, tässä kyseisessä asiassa asettaudun hänen yläpuolelleen ja pidän omaa ajattelutapaani parempana. Kritisoiminen vaatii tämän.

    VastaaPoista