lauantai 28. joulukuuta 2013

Uuden vuoden kynnyksellä

Välipäivissä on oma outo tunnelmansa. Joulu on juhlittu ja ajatukset alkavat siirtyä seuravaan vuoteen. Mutta vielä ei ole kiire mihinkään. Olen itse päätynyt miettimään melko paljon kulunutta neljää kuukautta Turussa ja sitä, mihin asioihin haluan muutosta.

Säännöllinen työelämä on ollut minulle yllättävän rankkaa ja ymmärsin, että tähän ei ole syynä itse työ vaan se, miten huono nukkuja olen. Olen jatkuvasti univelassa, koska nukahtaminen kestää minulla kauan, ja aamuherätys on armoton. Lomalla ei haittaa vaikka en saisi heti unta ja heräisin aamuyöllä, sillä voin nukkua aamulla pidempään. Päätin, että alan mennä nukkumaan tuntia aiemmin, se ehkä auttaa univelkaan.

Haluan pitää paremmin yhteyttä ystäviini. Pimeys kai tekee kenestä tahansa antisosiaalisen ja nyt ymmärrän, että tämä 9-5 työelämä pakottaa keskittymään iltaisin lähinnä palautumiseen. Olen ollut aina melko heikko yhteydenpitäjä ja aika usein se passiivisempi osapuoli ystävyyssuhteissa. Olen kiitollinen niistä ystävistä, jotka jaksavat pitää yhteyttä, vaikka itse välillä unohdunkin omaan maailmaani. Voisin yrittää ainakin kerran viikossa ottaa yhteyttä niihin lähimpiin.

Onko nämä nyt uudenvuodenlupauksia? Ehkäpä niin.

Ensi vuonna saatan perustaa oman yrityksen. Tällä hetkellä ajatus tuntuu vain ja ainoastaan pelottavalta - ja saa tuntuakin. En ole vielä sitoutunut mihinkään, eikä minun ole pakko ryhtyä yrittäjäksi vaikka tiettyjä paineita siihen onkin. Minun on löydettävä yritykseen hyvän kumppanit, muuten ei ole mitään järkeä ryhtyä siihen. On myös löydettävä kannattava toimintamalli. Minulla on niin paljon opittavaa ja en ole aivan varma, onko minussa tarpeeksi tarmoa lähteä tähän koitokseen. Olen perusluonteeltani laiska, tai siltä minusta tuntuu, ulkopuolisen silmin tilanne saattaa näyttää toiselta. Peruslaiskuuden plussapuolena on se, että olen taitava löytämään tehokkaita ja aikaasäästäviä ratkaisuja ongelmiin. Keskityn mielestäni kokonaiskuvaan yksityiskohtien sijasta. Olen se kympin tyttö, joka ei saanut kiitettäviä tunnollisuutensa avulla, vaan viime hetken pänttäyksen ja bullshittauksen avulla. Mutta miten pitkälle tällainen elämänasenne kantaisi yrittäjänä? En ole valmis 16 tunnin työpäiviin seitsemänä päivänä viikossa. En ole erityisen ahkera ihminen.

Olen lukenut Ken Folletin The Pillars of the Earth -nimistä kirjaa (1989), joka kertoo katedraalin rakentamisesta 1100-luvun Englannissa. Kirjassa on Aliena-niminen hahmo, joka on herättänyt minussa ihailua. Hän on aatelinen, joka menettää arvonimensä ja omaisuutensa. Kirjassa kuvataan melko nerokkaasti, miten ihminen voi tässä tilanteessa toimia. Aliena on 16-vuotias yläluokkainen nainen, josta ei ole pehmeiden käsiensä ja käskyttävän luonteensa vuoksi työläiseksi. Hän on kuitenkin pakotettu vaihtamaan yhteiskuntaluokkaa. Harhailtuaan aikansa pennittömänä ryövärien ja hyväksikäyttäjien armoilla, hän päättää, ettei halua jäädä uhriksi. Hän kohtaa naisen, joka elättää itsensä - kauppiaan - ja saatuaan pienen pääoman käsiinsä hän päättää seurata naisen esimerkkiä ja ryhtyy villakauppiaaksi. Aliena menestyy ja rikastuu.

Tarina on kovin kokoomuslainen: ei tarvita kuin tahtoa ja oikeanlaista asennetta ja yrittäjänä voi menestyä :D Kun on tottunut olemaan rikas, niin samaa elintasoa haluaa tavoitella uudestaan, vaikka välillä köyhtyisikin. Itse tulen vähällä toimeentulemaan tottuneesta suvusta. Köyhien isovanhempien lapsista kasvoi säästäväisiä aikuisia, jotka ovat uskoneet mottoon: "Ei ne suuret tulot vaan pienet menot".  Suvussani ei ole yhtään yrittäjää eikä minusta ole kasvatettu sellaista. Olisiko minusta siis yrittäjäksi?

6 kommenttia:

  1. Ehkäpä tässä vaiheessa ei ole järkeä ryhtyä yrittäjäksi, jos sinulta puuttuu kaksi tärkeintä asiaa: kannattava toimintamalli ja hyvät kumppanit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olipa järkevä kommentti. Jos kaikki odottaisivat, että nuo tipahtavat kerralla syliin, ei olisi yrittäjiä ollenkaan. Jostain on aloitettava, ja suunnittelu on se luonnollinen kohta.

      Poista
    2. Niin, suunnittelua tässä tarvitaan ja paljon! Anonyymi on oikeassa siinä, että yritystä ei kannata perustaa ennen kuin nuo on olemassa ja Noota olet oikeassa siinä, että mitään ei synny ellei niiden eteen tee jotain!

      Poista
    3. Tulin tuon ensimmäisen kommentin kirjoittaneeksi ilman kirjautumista.

      Niinpä niin - yrittäjäksi ryhtyessä on syytä olla selvät sävelet mielessään, jotta toiminnan olisi mahdollisuus olla kannattavaa pitkällä tähtäimellä. Tokikaan ilman heittäytymisen kykyä kukaan ei koskaan alkaisi yrittäjäksi! ;)

      Minusta ei koskaan olisi yrittäjäksi. En usko, että keksisin niin hyvää liikeideaa että menestys olisi melko lailla taattu. Enkä ole niin työkeskeinen ihminen, että haluaisin määräänsä enempää ajallisestikaan uhrata työlle. 37,5 tuntia per viikko riittää mainiosti.

      Olen kotoisin yrittäjäperheestä, joten kuusipäiväiset työviikot usean vuoden ajan ei ole minulle vierasta. Never again! ;)

      Tsemppiä sinulle tuossa asiassa ja muutenkin kaikkea hyvää tänäkin vuonna! :)

      Poista
    4. Olipa muuten helpompi lytätä anonyymiä :D. Alkoi periaatteessa nolottaa, kun takaa tulikin joku järkeviä kommentteja kirjoitellut.

      Yrittäjäksi ryhtyvällä olisi tosiaan hyvä olla kosketuspintaa ja ns. mentoreita. Itsekin aloin miettiä toisen kerran, kun vanhempi hyvä (työ)kaveri kertoili kauhustooreja saikuttajista ja muusta jo yrityksensä jäihin laittaneen rehellisyydellä.

      Poista
    5. Hyviä pointteja teillä kummallakin. Olen hyvin skeptinen tämän yrittäjyyden suhteen ja aion ollakin niin kauan kun kaikki palikat ei ole kohdallaan. Yrityksen perustaminen olisi ajankohtaista vasta syksyllä, joten tässä ehtii onneksi vielä monta kertaa vaihtaa mielensä. Eilen kävin lainaamassa kirjastosta kasan yrittäjyyttä koskevaa kirjallisuutta.

      Kiva kun Neitoinen kirjoittelet tännekin ja mukavaa kun olet Noota tullut uudeksi kommentoijaksi.

      Poista