maanantai 7. lokakuuta 2013

Kolkko asunto

Uusi asuntoni on kolkko. Liian vähän kuvia, värejä ja tekstiileitä. Liian minimalistista. Tällä hetkellä tämä asunto näyttää suunnilleen samalta kuin elämäni Turussa. Päällisin puolin puitteet on hyvät, mutta jotain puuttuu.

Muutin tavarani Helsingistä Turkuun viikko sitten ja muutosta on tullut lopullinen vasta nyt. Vasta nyt minun on alettava sopeutumaan. Asuin Helsingissä kymmenen vuotta. Siinä ajassa ehtii löytää paljon ystäviä ja yhteisöjä. Minulla oli pääkaupungissa vilkas sosiaalinen elämä ja joskus liiankin vilkas. Oli vaikeaa löytää aikaa rauhoittumiselle ja levolle. Nyt elämässäni on tilaa. On aikaa kokkaamiselle, kotitöille ja liikunnalle.

Turkuun muuttamisen jälkeen olen joutunut kohtaamaan minulle jo vieraaksi muuttuneen tunteen: yksinäisyyden. Sitä on ollut outoa makustella. Ei ole kyse siitä, ettei minulla olisi ollut yhtä paljon sosiaalisia kontakteja kuin Helsingissä. Olen viikossa tavannut siskoa muutaman päivän välein, viettänyt työpäivät työkavereiden kanssa, liittynyt harrastusseuraan ja viettänyt viikonlopun leirillä. Kyse on pikemminkin sen tiedostamisesta, etteivät siteeni näihin ihmisiin ole vielä kovinkaan vahvoja, siskoa lukuunottamatta. 

Edellisen kerran olin tässä tilanteessa kymmenen vuotta sitten muuttaessani Helsinkiin. Muutin sinne miehen takia, mutta eksäni aloitti tuohon aikaan opiskelut kokopäivätyön ohella. Jouduin viettämään paljon aikaa yksin. Nyt paikallisten kavereiden löytäminen on todennäköisesti helpompaa. Yksinolo pakottaa aktiivisuuteen.

Huomaan kaipaavani kavereiden lisäksi yhteisöä. Kampusalue vetää minua puoleensa. Opiskelijaelämä, akateemisuus, kansainvälisyys - nämä asiat ovat olleet tärkeitä identiteettini rakennuspalikoita. Ne edustavat minulle vapautta, uuden oppimista, avoimuutta. Huomaan käveleväni 1,5 kilometrin matkan opiskelijaravintolaan sen sijaan, että menisin työpaikan henkilöstöravintolaan. Keski-ikäiset byrokraatit vs. nuoret ja kauniit ihmiset...

Mutta mutta, tilanne vaikuttaa lupaavalta. Olenhan vellonnut näissä suurissa yksinäisyyden tunteissa jo viikon. Ilokseni pystyn jatkamaan Turussa minulle tärkeää harrastusta, joka on samalla väylä kansainvälisen, akateemisen kaveripiirin luomiseen. Viime viikkoinen tapaaminen lupasi hyvää. Tunnen itseni hieman vanhaksi seuran nuorimpien joukossa, mutta innostus yhteistä harrastusta kohtaan yhdistää. Tämän harrastuksen parhaita puolia on se, että se vetää puoleensa samantyyppisiä ihmisiä monilta eri aloilta. Siihen haksahtaa yhtä lailla psykologin ja lakimiehen versot, kuin tulevat matemaatikot kuin opettajatkin. Maita on edustettuna Meksikosta Pakistaniin. Meitä yhdistää tarve omien mielipiteiden äänekkääseen ilmaisemiseen. Ahhh... miten virkistävää tämän konsensushakuisen suomalaisuuden tyvenessä! Sieluni saa rauhan tässä ympäristössä.

Silmänikin lepää. Nuoren miehen hartijalinjassa. Puuma nostaa päätään jälleen. Seurasta löytyi mitä söpöin nuori mies, jonka kanssa meillä synkkasi ja jonka kanssa juttelimme pitkät pätkät baarissa harrastuksen jatkoilla. On mukavaa tietää, että harrastuksessa on tarjolla myös silmäkarkkia ja flirttailukumppani. Minäkö aikuistun ja vakavoiduin? Löydän sopivan miehen, ostan omistusasunnon ja perustan perheen. Ehhhhehehehhhehheheheh...ei.

Niin, se yksinäisyyden tunne. Kauankohan saan pidettyä siitä kiinni. Sen tunteminen tekee oikeastaan hyvää. Se saa minut arvostamaan ystäviäni ja ystävyyttä enemmän. Tuntui hyvältä, kun kaveri soitti perään Turkuun ja kysyi, saako tilittää. Mutta tiedättekö, minä asun nyt samassa kaupungissa parhaan kaverini kanssa. Sen, joka on pysynyt matkasta siitä lähtien, kun putkahdin äidistäni maailmaan. On hauskaa, kun pystymme tapaamaan siskoni kanssa useamman kerran viikossa. Tällaista tilannetta ei ole ollut viiteentoista vuoteen. On rentouttavaa, kun on ihminen, jonka seurassa voi olla juuri niin höpsö kuin oikeasti on. Mitään rooleja on turha esittää, kun toinen tuntee sinut paremmin kuin välittäisikään tuntea. 

Asunto on edelleen kolkko, mutta eiköhän se kohta ala täyttyä väreillä, tuoksuilla ja uusien ja vanhojen ystävien äänillä.

7 kommenttia:

  1. Olet niin ulospäinsuuntautunut luonne, etten usko että olet kauaa yksinäinen vaikka turkulaiset ovatkin hitaasti lämpenevää sorttia. Ja koti kyllä muuttuu kodiksi ajan kanssa, kun se alkaa puhumaan kanssasi. Olen asunut ikävissäkin vuokra-asunnoissa, mutta niistäkin on saanut viihtyisän kun alkaa aistimaan tunnelman, jota se koti kaipaa. Sääli, että on tulossa talvi sillä kaupunkiin kuin kaupunkiin on mukavampi tutustua kesän lämmössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä totta. Kestää hetkensä ennen kuin ymmärtää uuden kodin luonteen. Edellinen kotini oli pohjoiseen suuntaan oleva hobitinkolo ja tämä on valoisa ja isompi. Sopivan sohvan löytäminen on nyt toivelistalla.

      Kesällä olisi kepoisempaa, mutta toisaalta nyt on hieno ruska.

      Poista
  2. Jaahas, puumalla ei taas kauaa kuono tuhissut, kun jo sai uuden nuorukaisen kiikariin...

    Muuttelussa on kyllä tuo puolensa, että joutuu puuhastelemaan sosiaaliset ympyränsä uudelleen. Tosin oon kyllä sitä mieltä, että ympyrät voisi pistää uusiksi vähintään kymmenen vuoden välein - puolison kohdalla ehkä jo viiden. Elämä on lyhyt, mutta liian pitkä vietettäväksi samoja naamoja katsellen. Paradoksaalista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihastumisen määrä on vakio, vain kohde muuttuu :D

      "kuono tuhissut" :)

      Kyllä pieni vaihtelu hyvää tekee. Poismuuttamalla myös ymmärtää, mitkä vanhoista kaveruuksista ja ystävyyksistä kestää välimatkaa.

      Poista
    2. Tuo on kyllä totta, että ihastumisten määrä on vakio; itselläni se on ollut pyöreä nolla koko tämän vuosikymmenen...

      http://aijaa.com/QZLa7P

      http://aijaa.com/LpSgIi




      Poista
    3. En usko tuohon nollaan :)

      Juuri noin, puumaa kannattaa varoa.

      Poista
    4. Suomessa on uskonnonvapaus, mutta totta se silti on. Vuosina 2007-08 oli jotain sählinkiä, mutta sen jälkeen onkin ollut aika hissua. Oikeastaan tähän alkaa jo tottua.

      Kaksilahkeisena elämisessä on myös se hieno puoli, että saa halutessaan olla ihan rauhassa. Ei todellakaan tarvitse hätistellä pois kaiken maailman tissienihmettelijöitä.

      Poista