sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Yhteensopivat

Sika Mieheksi kirjoittaa blogissaan, miten paljon arvokkaampia vapaus ja vapaa-aika ovat rahaan verrattuna. Enpä voisi olla enempää samaa mieltä. Vaikka koenkin työni merkitykselliseksi ja mielekkääksi, se syö naista. Rahalla upgreidattu elämä, hyvä ruoka tai tavarat eivät korvaa tätä oravanpyörää, jossa omia tuntemuksia ei ehdi jäädä kuulostelemaan tai pitämään huolta itsestään ilman, että sekin tuntuisi suoritteelta - yritykseltä viettää vähäisen vapaa-aikansa niin, että jaksaisi töissä. Ei työn pitäisi olla elämän keskipiste. Muistelen jopa kaiholla burnout-vuottani 2012, jolloin en gradun lisäksi tehnyt oikeastaan muuta kuin hengasin kavereiden kanssa kaupungilla.

Yrittäjyys tulee tekemään elämästäni hyvin työntäyteistä, mutta silloin minulla on ainakin vapaus päättää aikatauluistani. Jos väsyttää, voin nukkua puoleen päivää, jos tilanne sallii, voin ottaa muutaman päivän vapaan keskellä viikkoa. Voin luoda omat tavoitteeni ja oman rytmini niiden saavuttamiseksi. Uskon, että tämä yrittäjyyden joustavuus sopii minulle paremmin kuin tasaisen tappavat aamuherätykset ja puuduttava rutiini, vaikka päivät olisivatkin usein pitkiä.

Tänään minulla oli pitkästä aikaa järjestää koti ja ottaa hieman rennommin. Huomenna lähden taas työmatkalle, mutta sekin on mukavaa vaihtelua rutiineihin. En ole käynyt Tanskassa vuosiin ja ohjelma ei ole niin kiireinen, ettenkö ehtisi nauttia vähän turistitunnelmistakin.

Kävin tällä viikolla nettitreffeillä turkulaisen miehen kanssa, joka oli todella kiva, mutta ei lainkaan minulle sopiva. Olisin pitemmällä tähtäimellä tuntenut itseni todella holtittomaksi tämän säntillisen ihmisen rinnalla. Kaipaan myös vakautta, mutta olen kuitenkin pohjimmiltani spontaani seikkailijaluonne ja arvaamatonkin.

Nuori Kolli seurustelee! :) Olen kuullut raportteja pitkin matkaa ja tuntuu, että Kolli on löytänyt itselleen sopivan kumppanin: naisen, joka ei loukkaannu hänen vittuilustaan ja härskeistä vitseistään.  Ei kukaan meistä ole toivoton tapaus, tarvitaan vaan yhteensopiva vastinkappale, oikeanlainen elämänvaihe ja vastaanottavainen sydän - ja Daaliah valmentajaksi ;)

Proffa haluaa edelleen tavata. Hän yrittää murtaa muurin, jonka olen rakentanut kolmansien treffien taakse. Hän yrittää osoittaa minulle, ettei ole kävelemässä ulos ovesta, jonka niin auliisti olen aukaissut sepposen selälleen ja viitoittanut tien sen luo exit-merkein - pois elämästäni. En luota vieläkään, mutta miehen sinnikkyys herättää ajatuksia. Serkkuni kertoo tarinaa siitä, miten hän ei lämmennyt tulevalle aviomiehelleen kuin vasta kosketuksen kautta. Niin kauan kun serkkuni mies herrasmiehenä piti näppinsä kurissa, serkkuni ei oikein osannut ottaa häntä tosissaan tai tuntenut riittävää yhteyttä. Miten tärkeä rooli kosketuksella onkaan suhteiden syntymisessä? Voiko nainen ja mies rakastua toisiinsa ilman sitä? Onko yhteensopivuus todennettavissa vain kosketuksen kautta? Olen neljästi hullaantunut miehestä ja jokaisella kerralla yhteys syntyi yhtäaikaa kehon ja mielen kautta. Proffan kohdalla olen väistänyt kosketuksen - kai pelkään mitä tapahtuisi jos en väistäisikään.

9 kommenttia:

  1. Täällä kanssa yksi, joka arvostaa vapaa-aikaa!
    Olen jo jonkin aikaa tehnyt lyhennettyä työaikaa, ja se on kyllä ollut tosi ihanaa. Itse en ole vielä ihan kutsumusammatissani, joten se on minulla yksi syy siihen, miksi en ole työstäni innostuneempi.
    Mutta vaikka olisikin unelmaduunissaan, on itselleen oltava aikaa. Siinä olen kanssasi ihan samaa mieltä. Oman hyvinvoinnin tulisi olla kaikille se tärkein asia maailmassa. Jos on aivan tyhjiin imetty kuori, ei pysty antamaan mitään itsestään muille.

    Olen edelleen sitä mieltä, että sinusta aivan varmasti tulee menestynyt yrittäjä! Et välttämättä tahkoa miljoonia, mutta se ei ymmärtääkseni ole tavoitteesikaan. Uskon kuitenkin, että saat sen, mistä haaveilet.

    Oletko nyt kokonaan luopunut toivosta Proffan suhteen? Vai olenko mä vaan vähän vanhanaikainen, kun vedän tällaisia johtopäätöksiä siitä, kun treffailet muitakin? :D
    Jos sua pelottaa, niin mun neuvo on, että kulje vaan rohkeasti pelkoa kohti. Mitä ikinä tapahtuukaan, siihen ei kuole, mutta voit saada uskomattoman ihania kokemuksia, pieniä tai suuria.

    Ääh. Taas tulee tällaista hypetystä.. :P sori! :D

    Isla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ykköstsemppaajani Isla :) Valitsemallani alalla ei miljoonia pääse helpolla tahkoamaan, mutta jos jos oikein tuuri kävisi, voisi tahkoakin. Mutta kun en ole bisneskoulun kasvatti, on pakko olla muunkinlaista kuin kaupallista paloa tälle alalle. Tärkeintä on ehkä se, että tuntuu siltä, että tämän asian parissa jaksan työskennellä vaikka loppuikäni. Kävin juuri tapaamassa saman alan ihmisiä, jotka perustivat firmansa 25 vuotta sitten ja olivat vieläkin bisneksessä mukana :)

      Lyhennetty työaika kuulostaa mahtavalta. Minusta nelipäiväinen työviikko olisi ihanteellinen (hyvää puhetta tulevalta yrittäjältä). Kutsumusammattisi varmasti vielä löytää sinut!

      Mulla alkoi olemaan vähän liikaa odotuksia proffan suhteen ja siksi alkoi ahdistamaan. Vanhat suhdepeikothan siellä taustalla on. Kun on kerran kärsinyt rakkautensa takia, on vaikea antaa itsensä kiintyä toiseen. Mut tosiaan jatkoa näyttäisi olevan luvassa. Peruutin edelliset treffit ihan asiallisen syyn varjolla ja ihan nätisti ilmaisten, joten siltoja en polttanut. Proffa oli vaan lähdössä kotimaahansa pian sovittujen treffien jälkeen, joten seuraava tapaaminen oli mahdollinen vasta kuukauden päästä. Koen yhteydenpidon treffien välillä melko ahdistavana, joten vihjaisin proffalle tyyliin, että hauskaa Pariisin reissua ja ollaan yhteyksissä sitten kun tulet takaisin. Siksi noille treffeillekin menin, odotuksia laskeakseni. Mut kai se on sitten laskettava suojamuuriaan seuraavan kerran kun nähdään.. antaa jutulle mahdollisuus.

      Poista
    2. Hyvä, että annat jutulle mahdollisuuden!

      Ethän sä ole pelkästään kärsinyt rakkautesi takia vaan myös kokenut ihanan rakkauden. <3
      Älä takerru liikaa kipeisiin muistoihin.
      Sitä paitsi exäsihän on käsittääkseni hyvä tyyppi. Eli sulla ei ole taipumusta langeta idiootteihin. :D
      Joten muurit alas vaan ja anna palaa!! <3

      Isla

      Poista
  2. Vaadin saada huomauttaa tähän väliin, että kyllä naisia yleensä ne miehen rahat kiinnostaa, vaikka mieluusti vaihtavat omat tulonsa vapaa-aikaan! Ovelimmat maksimoivat vapaa-aikansa valitsemalla niin varakkaan miehen, ettei itse enää tarvitse pahemmin työtä tehdä. Mokomat.

    Noniin, pakollinen ei-kannustava kommentti postattu. Aika mennä syömään pähkynöita ja puunaamaan pelikokoelmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yawn... :) Kaksi sanaa: kysyntä + tarjonta. Esim. jenkeissä se, että akka voisi ylläpitää vain taloa, on joillekin miehille ymmärtääkseni enimmäkseen oman menestyksensä ilmaus.

      Ja Suomessa mielestäni todella harva nainen uskaltautuu jäämään noin kenenkään "armoille". Vaikka saisihan aukot CV:ssä varmaan selitettyä... "Voitin lotossa ja harrastin järkevyyksiä." Hah.

      Poista
    2. Niin, niin, mutta naisen pitääkin ensin varmistaa, ettei ole avioehtoa tai muuta tylsää dokumenttia, mikä jättää puille paljaille eron sattuessa. Ja tuo vapaa-ajan maksimointi sopii vain hyvin rikkaan miehen napanneille naisille; muiden kannattaa kehittää joku palkallinen puuhastelu.

      Mutta siis yleisesti ottaen raha - miehen siis - kelpaa kyllä naisille. Niillä kun aina kaiken maailman projekteja, joihin sitä valuuttaa tarvii...

      Poista
  3. Heh, itse yrittäjänä kun tätä luen, niin tuo runsas vapaa-aika ja yrittäjyys samassa kontekstissa mainittuna tuntuu melkein vitsiltä.

    Kyllähän se useimmilla yrittäjillä on kuitenkin niin, että yrittäjyys on enemmänkin elämäntapa kuin työ ja omaa tehdessä ei tunteja lasketa. Vapaus on joo mutta vapaus tuo myös vastuun, ja yrityksen pyörittämisessä on paljon kaikenlaista pakollista "oheistoimintaa" (hallintoa, myyntiä, byrokratiaa jne.) sen oman jutun lisäksi, mikä tuntuu monelle tulevan yllätyksenä. Tähän päälle usein tulee vielä stressi ja huoli yrityksen tulevaisuudesta, vaikka kuinka olisi hommia painettu sata lasissa. Voihan sitä joo välillä aamulla nukkua pitkään, mutta vastapainona painetaankin sitten esim. koko viikonloppu putkeen hommia kavereiden viettäessä omaa kivaa kaupungilla sun muuta vastaavaa. Itse pidin koko viime vuonna yhden viikon kesälomaa ja jouluna muutaman päivän noita pyhiä. Noh, kohtahan se on taas kesä niin voi ehkä sen viikon pitää, jos tilanne niin suo. :)

    En toki halua pelotella sinua ja on hienoa, että löytyy uusia ihmisiä yrittämään. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että yrittäjyys ei kyllä tarkoita lisää vapaa-aikaa ja kivoja vapauksia, vaan kyllä myös vuosikymmenen palkkatyöläisen uran tehneenä voin sanoa, että se on aika helppoa ja turvallista hommaa kuitenkin, ja mm. juuri siksi yrittäjiä ei tämän enempää olekaan. Jo pelkästään tilastojen pohjalta yrittäjien työviikko on n. 10h pidempi kuin palkansaajien, ja tiedän porukkaa, joilla se on jopa lähemmäs 100h viikossa. Näin ollen kuulostaa hieman vaaralliselta noi sun vapaa-ajan haikailut kyllä tota taustaa vasten.

    Siinä olet oikeassa, että omasta jaksamisesta huolehtiminen on tärkeää tässäkin hommassa. Liikkumaan pitää ehtiä (vaikka sitten työmatkoja) ja riittävä nukkuminen pitää järjissä ja nostaa tuottavuutta huomattavasti pitkällä välillä. Vaikka itse teen jatkuvasti duunia, niin ei se mitenkään pahalta tunnu kun tekeminen on mielekästä omaa juttua ja sitä tekee itselle yhdessä muiden kanssa hyvässä tiimissä. Tavisten vapaa-aika on muutenkin yliarvostettua turhine aktiviteetteineen, joten parempi kehittää itseään tekemällä duunia. :)

    VastaaPoista