maanantai 1. huhtikuuta 2013

Päivänkirkkaat hetket

Oijoi, 12 tunnin yöunet tekee ihmeitä. Tuntui siltä kuin kuukausien stressi olisi purkautunut kerralla. Nyt istun koneella, kuuntelen Amy Winehousea, katselen kuusenlatvoja näkymässä, jota kaverini kutsui  parantolanäkymäksi, teen vähän töitä ja vaihdan viestejä Mikon kanssa. Välillä luen kirjaa, oikein hyvää sellaista.

Ahdistus ja pelot ovat poissa, vaikka ne aina välillä läikähtävät pintaan. Pelkään, että epäonnistun projektissani ja ettei Mikko olekaan minusta kiinnostunut. Olen kuitenkin huomannut, että kun annan näiden pelkojen virrata lävitseni, enkä yritä tehdä niille mitään, ne lipuvat pois kuin vuorovesi. Ahdistaa ja helpottaa. Elämän vuorovedet.

Odotan jo kesää kovin. Uskon, että se tulee kertarysäyksellä. Lumet sulavat pois kahdessa viikossa ja ruoho kasvaa suhisten, linnut palaavat ja kohta olen puistossa kirjan kanssa. Lueskelen ja välillä kuuntelen musiikkia. Pureskelen pähkinöitä ja tarkkailen muita ihmisiä. Matkustan Sodikseen elokuvafestivaaleille, mäiskin hyttysiä, tapaan ystäviä, humallun ja nauran, näen hienoja elokuvia. Kotona Helsingissä kutsun vieraita talomme kattoterassisaunaan ja tuijottelemme auringonlaskua. Ehkä suutelen, ehkä rakastelen.

Olen lukenut Judith Lennoxin Yöntummat vuodet -nimistä kirjaa. Siinä yhdistyy monta elementtiä, mistä pidän tarinoissa: historiallisuus, ihmissuhteet ja enemmän tai vähemmän boheemin elämäntavan kuvaus. Minusta on hauska ajatella, että me ihmiset olemme olleet suunnilleen samanlaisia sieltä homo sapiensin alkujuurilta lähtien. Olosuhteet, yhteiskunnat, kulttuurit jopa ilmasto ovat muuttuneet, mutta ihmisillä on ollut samantapaiset pelot ja toiveet. Hyvin pitkälti vastakkain ovat aina asettuneet yksilön ja yhteisön hyvinvointi. Millaisia uhrauksia on tehtävä toisten ihmisten vuoksi ja kuinka itsekästä elämää voi elää.

Yöntumman vuodet -kirjassa olen päässyt kohtaan, jossa hyvin pitkälle itselleen eläneet henkilöhahmot ovat kohtaamassa toisen maailmansodan. On mielenkiintoista päästä lukemaan, miten näin suuri mullistus tulee vaikuttamaan heidän elämäänsä. Nyt kun miettii, niin meidän sukupolvemme on voinut elää hyvin paljon itselleen. Meidän ei ole tarvinnut sotia tai täyttää maata lapsilla, eikä rakentaa hyvinvointivaltiota. Mutta juuri meidän on pidettävä huolta siitä sukupolvesta, joka on rakentanut tämän hyvinvoinnin meille. Ehkä meidän kohdalla uhraus tullaankin tekemään tulotasossa. Jotta voisimme hoitaa suurten ikäluokan seniorivuodet, meidän on tingittävä elintasostamme ja myös eläkevuosistamme. Loppujen lopuksi ei niin suuri hinta siitä luksuksesta, jossa olemme saaneet elää.

Mutta nyt, takaisin töiden pariin ja chillailun.

3 kommenttia:

  1. Mikko? Musta eksän nyksän eksä oli kyllä parempi...ENE. Ihmiset kyllä pariutuu yleensä pienessä piirissä, mutta tällaiseen en ole vielä törmännyt. Muistan kyllä kaverini joskus vehdanneen kaverinsa entisen kanssa, mutta ei mitään sen monimutkaisempaa. Sittemmin kaverinikin erosi tästä naisesta; eukko ei enää kuitenkaan jatkanut kiertopalkintona porukoissa - käsittääkseni.

    Omassa lähipiirissäni kaikenlainen parittaminen on aika yleistä. Harvoin ihmiset ovat löytäneet toisensa esim. nettideitistä. Eräällä kaverillani on aina tapana järjestää epävirallisia "pariutumisbileitä" aina kun itse löytää uuden naisen. Niissä sitten uuden emännän kavereita yritetään parittaa ukon kaveripiirin kanssa. Mut yleensä kutsutaan näihin tilaisuuksiin, mutta mä vaan keskityn tarjoilusta nauttimiseen...Isäntä: "By the way, toi blondi on sinkku", minä: "Mjaa, tää eukkos sienipiirakka on muuten aika hyvää. Onko sitä hyvää viskiä vielä jäljellä? Millos muuten lähettäisiin taas mökille kalaan?" Olisikohan joskus hyvä katsoa peiliin....

    VastaaPoista
  2. Sika Mieheksi -blogista mallia ottaen Mikko, kyllä.

    Noo, nuo eksät on muuttaneet maasta pois, joten siinä mielessä ei tarvii pyöriä pienessä piirissä.

    Kyllähän mäkin välillä yritän kavereita parittaa, aika huonolla menestyksellä kylä.

    Tjaa, kai sun pitää miettiä ja päättää haluatko sä tyttiksen vai et. Jos et, niin voit jatkaa samaan malliin. Mutta jos haluut, niin sitten voit vilkuilla sinne peiliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, se on loppupeleissä aika vähän kiinni mun haluamisistani tää juttu. Enkä usko, että minkäänmoinen peiliintuijottelu muuttaisi sitä tosiasiaa, että omassa ikäluokassani naikkoset ovat varsin järkyttäviä tapauksia. Enimmäkseen nirsoja tai muuten vaan rasittavia. Eikä mulla oo mahdollisuutta valkkailla naista jostain suuresta läjästä, jolloin ehkä voisikin jonkun löytää. Nykyisellään omanikäisiin naisiin törmää ehkä kerran kahdessa tai kolmessa vuodessa...

      Poista