sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Parisuhde - suuri huijaus?

Kaivan hautaa itselleni tai pikemminkin makaan haudan pohjalla ja annan haudankaivajan heitellä rauhassa multia päälleni. Tulen olemaan pulassa graduni kanssa, koska niin paljon on vielä tekemättä. Miksi en ole ahkerampi? Miksei minulla ei ole parempi keskittymiskyky? Miksi huijaan itseäni? Uskottelen päivästä toiseen, ettei tässä ole kiire vielä ollenkaan. Koska minulla ei ole kiire, voin aivan hyvin juhlia valomerkkiin asti. Koska minulla ei ole kiire, minun ei tarvitse kieltää itseltäni mitään.

Itsensähuijaaminen on taidetta, mutta niin on myös toisten ihmisten. Viime aikoina olen törmännyt useisiin tilanteisiin, ihmisiin ja keskustelunaiheisiin, jotka ovat ilmentäneet tavalla toisella huijaamista parisuhteessa. Näiden aiheiden pohtiminen on saanut minut tiedostamaan entistä vahvemmin, että parisuhde ja sitoutuminen pelottaa minua. Pelkään, että parisuhteesta muodostuu kulissi, jota pidetään pystyssä väen väkisin vaikka tuntuu pahalta. Pelkään, että parisuhde on suurta huijausta, jossa kaksi ihmistä vakuuttelee itselleen ja toisilleen onnellisuutta, vaikka suhde tuntuu vankilalta.

Kaverini vei kotiinsa miehen, joka yhdessä vietetyn yön jälkeen kertoi olevansa naimisissa ja kahden lapsen isä. Ei ollut kuulemma ollut seksiä pitkään aikaan. Töissä isän firmassa ja ainoa henkireikä on harrastus. Alle kolmekymppinen mies, joka on mennyt naimisiin ilmeisen nuorena ja tehnyt lapsetkin heti siihen perään. Kaikki kunnossa, mutta ei kuitenkaan. Pettäminen on syvältä, mutta toisaalta ymmärrän, että miestä on alkanut ahdistamaan. Hänellä on koko paketti valmiina ja hän on täyttänyt kaikki odotukset, mutta sitten suhde puolisoon ei toimikaan ja alat ajatella: olenko lopun ikääni jumissa seksittömässä suhteessa? Et halua heittää kaikkea poiskaan ja ainoa ratkaisu, minkä keksit, on pettäminen. Petät puolisoasi ja petät itseäsi, jotta kulissit pysyvät pystyssä ja suuri huijaus ei paljastu.

Mitä vaihtoehtoja miehellä olisi ollut? Hänellä olisi niinkin pelottava vaihtoehto, kuin nostaa kissa pöydälle puolison kanssa ja parisuhteensa onnellisuuden kyseenalaistaminen - ja ehkäpä ratkaisujen löytäminen. Pettäminen oli hänelle keino väistää todellisuus ja sen kohtaaminen. Keskustelimme harrastukseni puitteissa siitä, pitäisikö aviorikos kriminalisoida. Ehkäpä pitäisikin. Jos puolisolla olisi mahdollisuus syyttää puolisoa pettämisestä ja pettäjällä riski tulla rangaistuksi, useampikin saattaisi pettämisen sijasta etsiä muita ratkaisuja tilanteeseen. Mutta huijaaminen on usein niin paljon helpompaa, etenkin parisuhteessa, jossa et haluaisi satuttaa toista, etkä haluaisi horjuttaa suhdettanne, sillä tottahan toki parisuhde tuo onnen. Aina.

Ajatuksia on herättänyt myös parin kaverin ja tuttavan suhteet, joissa ei selvästikään voida hyvin. Mies on kummassakin ilmaissut selkeästi joko sanoin tai elkein, ettei kykene sitoutumaan. Kuitenkin suhteessa rimpuillaan eteenpäin. On ollut absurdia olla kahdessa illanvietossa, jossa näiden sitoutumiskyvyttömien miesten tyttöystävät vetää hirvittävät överit, ikäänkuin miestä testatakseen tai ehkä vain pahaa oloaan purkaakseen. Tällaisissa suhteissa kumpikin osapuoli huijaa itseään ja kumppaniaan. Sitoutumishaluinen elättelee toivoa toisen mielenmuutoksesta ja sitoutumiskyvytön huijaa läsnäolollaan toisen rakkauden ja huomion itselleen, eikä ota vastuuta suhteen lopettamisesta, vaikka tietää satuttavansa.

Tällaiset esimerkit ei tee parisuhteesta mitenkään houkuttelevaa vaihtoehtoa. Kuitenkin jokin tässä ihmisen perusluonnossa vetää toisen luo ja kaipuu kumppanuuteen on olemassa myös minulla. Jos väittäisin muuta, huijaisin itseäni. Olen yrittänyt löytää jotain korvaavaa ja positiivisempaa vertauskuvaa parisuhteelle. Nyt mieleeni tulevat ensimmäisenä sanat vankila, kulissi ja suuri huijaus. Mikä olisi se sana, joka kuvaisi parisuhdetta parhaimmillaan?

Näin. Täällä kirjoitan blogipostausta ihmissuhteista, kun pitäisi kirjoittaa gradun analyysilukua. Lopettaakohan haudankaivaja mullan heittelyn vai pitäisikö kammeta itsensä ylös täältä haudan pohjalta...

8 kommenttia:

  1. Itsensä huijaaminen on todella taiteen laji monessakin suhteessa.. Itselleen on joskus yllättävän helppo perustella kaikenlaista. Mitä sitä itseltään viittis kieltää :)

    Tsemppiä graduun ja ylös kampeamiseen :)

    H

    http://candycanecrawl.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Toisille ihmisille itsensä pieksentä on luonnollista ja helppoa ja toiset haluaisi aina löytää sen miellyttävän ratkaisun...

      Kiitos tsempistä!

      Poista
  2. Miten olis: kumppanuus?

    Ja onnea opiskeluun täältäkin! Itsekin olen mestari keksimään tekosyitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kumppanuus-sanassa on hyvä kaiku. Enpä tullut ajatelleeksikaan. Kumppanuudessa ollaan tasavertaisia ja omasta halusta.

      Kiitos! Kaikki tsempit on tarpeen nyt.

      Poista
  3. Usein kuulee miesten vuodatuksia heidän elämästään ja avioliiton tilasta. Tällöin kannattaa aina muistaa se, että yhtä oikeaa totuutta ei ole. En ole useinkaan yöelämässä tavannut onnellisissa avioliitoissa olevia miehiä. Kaikilla on jonkinlaisia ongelmia, mutta ne miehet eivät vaan (kumma kyllä) hae eroa.

    Millainenkohan on tuonkin lapsiperheen äidin elämä. Käyköhän hänkin baareissa iskemässä muita miehiä? Vai hoitaako lapsia kotona? Onkohan hänkin ahdistunut?

    Olen hyvin ennakkoluuloinen varattujen miesten suhteen. Jonkinlainen suodatin on hyvä olla olemassa heidän kanssaan.

    Tämä siis vain varatuista miehistä, muista en sano mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, yöelämään varmasti aika harvoin eksyy varattuja miehiä, ellei jokin ole pielessä suhteessa. Tämän tyypin kohdalla törkeää oli se, että hän oli ottanut sormuksen pois, eikä näin antanut kaverilleni valinnan mahdollisuutta. Ainakin nuo vuodattajat paljastavat itsensä.

      Ei varmaan kovin kaksista ole äidinkään elämä. Miten aviomies on ylipäätään päässyt viihteelle niin, että voi olla yön yli pois?

      Omituisinta tuossa illassa oli se, että lähdin baarista yhtäaikaa kaverini ja tämän miehen kanssa. Heillä oli jo selkeästi suuntana kaverini kämppä, mutta sitten kundille pälkähtää päähän, että hän parittaa minut kaverilleen. Hän soittaa kaverin paikalle ja me ollaan molemmat (minä ja kundi) että mitä sviddua. Ei ihmiset lähde yhteistä yötä viettämään yhden kättelyn perusteella. Jälkeenpäin mietin, että mies kai ajatteli, ettei hänen oma tekonsa olisi niin paha, jos kaveri tekisi samat temput (liekö ollut varattu hänkin).

      Mutta joo, suodattimet päälle. Myös noiden sinkuiksi esittäytyvien kanssa.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen kirjoitus, taas. Onneksi palasit kirjoittamaan :)

    Olen lukenut viime aikoina paljon ns. ihmissuhdeblogeja, ja mikä minulle on pistänyt silmään niissä, on se, että parisuhteen harteille kasataan ihan uskomattoman paljon odotuksia. Ihan kuin se olisi ainoa suhde mikä ihmisellä on. Ymmärrän kyllä sen, miten parisuhteesta on syntynyt niin keskeinen ihmissuhde nykypäivänä.

    Eräs terapeutti sanoi äskettäin hienosti, ettei mikään ihmissuhde voi täyttää ihmisen kaikkia tarpeita. Ei edes täydellisinkään parisuhde. Mun mielestä osa tätä ongelmaa on juuri tämä, että ajatellaan, että parisuhde on se, joka ratkaisee kaikki ongelmat, ja jossa voidaan hyvin, ja täydennetään toisiaan. Aviopuolison pitää olla kumppani, rakastaja, tukija, terapeutti, ruoanlaittaja, kodintekijä ja ties mitä muita ominaisuuksia.

    No, tuota listaa, jos ajattelee, niin ei ole ihme, jos monen parisuhteessa olevan hartioilla alkaa tuntumaan painoa. Tai jos parisuhde ylipäätään pelottaa. Kohdistetaanhan siihen aivan uskomattoman paljon odotuksia.

    Itse koen, että mun elämä on parantunut huomattavasti sen jälkeen, kun opin ymmärtämään myös muiden ihmissuhteiden arvon. Keskustelu vanhan sukulaisen kanssa, kahvihetki ystävän kanssa ym. Nekin antavat elämään todella paljon. Kun ihmisellä on myös näitä suhteita, ja niitä osaa arvostaa, ja antaa myös niille aikaa, niin uskaltaisin väittää, että myös parisuhteessa saatetaan voida paremmin, kun yhden ihmisen ei tarvitse enää vastata kaikkiin tarpeisiin.

    Tämä kommentti menee nyt ehkä vähän tämän aiheen vierestä, mutta mielestäni kuitenkin olennaista pohdittavaa myös, parisuhteiden kannalta.

    VastaaPoista
  5. Kiitos!:) Täytyy katsoa, missä muodossa kirjoittelu jatkuu.

    Mielenkiintoinen ja ajatuksiaherättävä kommentti. Todellakin, jossain vaiheessa avioliitosta ja parisuhteesta on tullut melkeinpä "kaikkivoipa" suhde merkityksellisyydessään. Pitkäänhän naimisiin mentiin hyvin pitkälti taloudellisin syin, eikä kumppanin harteille ladattu niin paljon muita odotuksia. Ehkäpä tilanne on mennyt kimurantiksi nimenomaan sen jälkeen kun elättämisellä ei ole ollut enää niin iso rooli avioliitossa. Nyt parisuhde pitäisi muodostaa ensisijaisesti henkisen yhteensopivuuden perusteella.

    Itse koen haastavaksi sen, että tarpeeni ovat hieman liiankin hyvin tyydytettyjä. Minulla on riittävästi kavereita, ystäviä ja sukulaisia, jotka toimivat seuranpitäjänä/terapeutina/tukijana/sielunkumppanina elämässäni. Tarve poikaystävän löytämiseen vähenee, kun kokee olonsa harvoin yksinäiseksi. Välillä tuntuukin, että poikaystävän ainoa rooli olisi tarjota läheisyyttä ja seksiä.

    Seksi onkin siinä mielessä mielenkiintoinen tarve, että loppupeleissähän ainoa asia, jota ei nykyään saisi lähteä hakemaan suhteen ulkopuolelta on nimenomaan seksi. Voit hakea esim. älyllistä virikettä toisilta, mutta jos suhteesta puuttuu seksi, oletkin pattitilanteessa. Voit pettää henkisellä tasolla ja jopa sydämen tasolla, mutta vasta seksi toisen kanssa tekee sinusta aviorikoksen tekijän. Kun naimisiin mentiin taloudellisista syistä, ei rakastajia ja rakastajattariakaan katsottu niin pahalla.

    Aiheesta on muuten kirjoitettu mielenkiintoinen kirja nimeltä Kuninkaiden rakastajattaret:
    http://www.gummerus.fi/page.asp?sivuID=280&component=/PublishDB/Kirjat_kirjaesittely.asp&recID=1424

    Tässä kirjassa kuvataan, miten Charles oli viimeinen kuninkaallinen, jonka kohdalla pettäminen oli vielä tietyllä tavalla sallittua, koska hän ei mennyt naimisiin rakkaudesta vaan sukupaineiden takia. Nykyajan prinssien ja prinsessojen pettämisiä ei enää "sallita", koska he ovat voineet valita puolisonsa vapaasti.

    VastaaPoista