Flickr Creative Commons: Rob Ireton |
Tärkeimmässä roolissa on estrogeenihormonin taso, jossa voi olla kierron aikana jopa satakertaisia eroja. Juuri ennen kuukautisten alkamista estrogeenitaso on lähes nollassa, mikä selittää ärtyineisyyden ja masentuneisuuden. Kuukautisten alettua estrogeenitaso alkaa pikkuhiljaa nousta ja korkeimmillaan se on noin kaksi viikkoa kuukautisten alkamisen jälkeen naisen ovuloidessa eli silloin kun munasolu irtoaa ja on valmis hedelmöitettäväksi. Tällöin naisen mieliala on parhaimmillaan ja kiinnostus vastakkaista sukupuolta kohtaan kasvaa.
Minulla on nyt siis aivan käsittämätön paska fiilis, nukuin huonosti ja ahdistaa. Kiitos tästä estrogeenihormoonin vähäisyydelle veressäni. Tähän kun vielä lisätään kohta alkavat vatsakrampit niin voihan jee. Luonnon oma luomurangaistus siitä, että en edelleenkään ole hedelmöittynyt.
Mutta, on kokonainen hormoonien arsenaali, joilla voin voin yrittää korvata endorfiinin puutostilan.
1.) Serotoniini ja endorfiini. Lenkille tai salille meno saa kehoni erittämään näitä ihmeaineita, jotka nostavat mielialaani välittömästi.
2.) Oksitosiini. Eli eikun seksiä harrastamaan! Tai synnyttämään. Onneksi myös ystävien seura saa oksitosiinin virtaamaan.
3.) Fenyylietyyliamiini. Syy suklaanhimoon.
5.) Dopamiini. Tämän mielihyvähormonin määrää kehossaan voi lisätä esimerkiksi rakastumalla, tupakoimalla, syömällä, alkoholia juomalla, musiikkia kuuntelemalla, lemmikkiä paijaamalla tai muistiharjoituksia tekemällä (!).
Näistä hormonijutuista lukiessa tuli sellainen mielikuva, että hormonit ohjaa suurinpiirtein kaikkea ihmisen toimintaa niin hyvässä kuin pahassa: olemme hormoniemme orjia usein sitä tajuamatta. Stressin taustalla on kortisoli-hormoni ja testosteroni aiheuttaa aggressiivisuutta. Dopamiini on myös riippuvuuksien taustalla, jolloin keho tuottaa tätä hormonia aina kun teet tiettyä asiaa.
Kuukautisissa ärsyttävää on se, että en voi millään tavalla säädellä estrogeenin määrää kehossani (paitsi e-pillereillä, joihin en ole vielä turvautunut). Onnekasta on kuitenkin se, että muiden mielihyvää tuottavien hormonien määrään voin vaikuttaa ja voin valita tupakoinnin ja suklaan syönnin sijasta esimerkiksi ystävien seuran tai liikunnan. Dopamiinin eritystä ilmeisesti lisää myös sen tajuaminen, että omaan elämäänsä voi vaikuttaa. Ihminen voi sekoittaa itse oman hormonicoktailinsa. Juuri nyt lisäilen sekaan hieman dopamiinia musiikin muodossa ja viikonloppuna heitän sekaan aimo annoksen oksitosiinia ystävien seurassa ja ehkäpä syntisen dopamiinitujauksen etanolia.
PS: Lähteenä tässä postauksessa oli kaiken maailman nettiartikkelit, joten tieteellisestä tarkkuudesta en mene takuuseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti